Raleigh

De merknaam Raleigh is een begrip in de fietswereld. Sinds 2006 verdelen wij ook dit Engelse topmerk aan de Belgische en Franse vakhandelaar. Het bedrijf werd opgericht in 1888 door Frank Bowden onder de naam Bowden Raleigh Industries te Nottingham U.K. De fabriek was namelijk oorspronkelijk gevestigd in de Raleigh Street. Deze straat was genoemd naar de Britse schrijver, dichter, spion en ontdekkingsreiziger Sir Walter Raleigh. Er werden niet alleen fietsen gebouwd, maar ook fietsen met hulpmotor, echte motorfietsen en drie – en vierwielige bestelwagens.

Na zijn ontmoeting met Henry Sturmey en James Archer ontstond het merk Sturmey-Archer en werd de 3-versnellingsnaaf voor fietsen ontwikkeld die we vooral kennen van de robuuste donkergroene klassieke Raleigh fietsen, waarvan er wereldwijd jaarlijks meerdere tienduizenden werden verkocht.

Eind jaren 70, begin jaren 80 was TI -RALEIGH de hoofdsponsor en fietsenleverancier van wat één van de succesrijkste wielerploegen uit de geschiedenis zou worden. Onder de leiding van Peter Post wonnen Jan Raas, Gerry Kneteman, Hennie Kuiper, Joop Zoetemelk, Didi Thureau , Urs Freuler, Henk Lubberding en Johan van der Velde zowat alle klassiekers en grote rondes die konden gewonnen worden.

Heden ten dage maakt Raleigh deel uit van de DERBY CYCLE groep en biedt o.a. een uniek gamma gewone en elektrische fietsen aan die in Cloppenburg, Duitsland vervaardigd worden.

4 van 4 producten weergegeven